Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Mandevilla Sundaville, Chileense Jasmijn of Dipladenia. De Sundaville planten die je bij GroenRijk vindt zijn ontstaan door veredeling. Ze zijn dus beter afgestemd op Hollandse omstandigheden. Vanaf de vroege zomer tot in de late herfst zul je versteld staan van de prachtige witte, intens roze en fel rode trompetvormige bloemen die ze produceren. Het glanzende ovale diepgroene blad maakt het plaatje compleet.

 

Sundaville, van oerwoud tot kuipplant   

Het is niet zo vreemd dat de Sundaville zich lekker voelt in de warmte. Van oorsprong komt ze uit het oerwoud van Centraal- en Zuid-Amerika. Omdat er in een oerwoud vooral gefilterde zon is, is een luwe half-zon plek het meest passend. Sproei geregeld. Een lichtvochtige omgeving benadert haar herkomst het meest. Zorg dat water goed kan weglopen.

 

Geleidelijk laten wennen

Sundaville is een terras- en balkonplant die je het beste in een flinke pot of kuip zet. Zo kan je haar makkelijk verplaatsen. Als je haar geleidelijk laat wennen aan temperatuurverschillen blijft ze uitstekend in haar hum. Dat laat ze zien door de vele bloemen en ranken die ze aanmaakt. In het oerwoud kunnen Sundaville struiken wel 4 tot 5 meter hoog worden. In pot gelukkig niet. Waar zou je haar kunnen laten tijdens het overwinteren? 

 

Zo kun je je Sundaville overhouden

Wie wat bewaart heeft wat… Een Sundaville is niet winterhard, maar je kunt haar eenvoudig overhouden voor volgend jaar. Als het seizoen op zijn eind loopt (oktober), laat je haar overwinteren op een lichte plek die boven de 10 graden blijft. Knip eventueel de ranken weg die te lang geworden zijn. Af en toe wat water geven is voldoende. In het voorjaar, als je nieuw leven ontdekt, geef je meer water. Voeg richting de zomer elke twee weken terras- of kuipplantenmest toe. Is de plant toe aan een grotere kuip? Doe dat dan ook in het voorjaar. Verse potgrond erbij en je Sundaville is zomerklaar. Precies die Sundaville planten staan ook voor je klaar bij GroenRijk!

 

Tip! 

Heb je geen plek om de Sundaville te laten klimmen? Laat hem dan hangen. Ruimte is het belangrijkst!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...