De subtropische oleander

De subtropische oleander

Op vakantie in een land rond de Middellandse zee kom je vaak bermen vol geurende oleanders met roze bloemen tegen. In Nederland kun je van de gecultiveerde soorten genieten die wel wat vorst aankunnen.

 

‘Zuidelijk temperament

De subtropische oleander (Nerium oleander) groeit in het wild langs rivieren, beekjes en in bermen en kan wel 5 tot 6 meter hoog worden. Met zijn leerachtige, langgerekte bladeren en weelderige bloemtrossen is hij een opvallende  verschijning. De gekweekte versies hebben rode, roze, witte, oranje of gele bloemen. Deze soorten halen in ons klimaat een maximale hoogte van 2.5 meter. Zet deze struik op een zonnige plek. Je zult in warme zomers merken dat zonnebaden voor meer bloemen zorgt. Dan lijkt het net of je aan de Méditerranée bent neergestreken.

 

De overwinterende oleander

De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk. Veel mensen zetten de oleander echter in een pot, die je bij flinke vorst binnen zet op een koele plek, waar het boven het vriespunt is. Houd er rekening mee dat je oleander in de winter veel minder water nodig heeft.

 

Opening van het seizoen

Na de laatste nachtvorst, rond half mei, mogen de oleanders weer naar buiten. Zet je struik op een zonnige en beschutte plek. Let er op dat de oleander bij een hogere temperatuur dan 25 graden niet droog komt te staan. Geef dan regelmatig lauw water. Voor oleanders in potten kun je gebruik maken van grote onderschotels, die je steeds bijvult. Geef vroeg in de lente en in de zomer meststof voor terrasplanten en Mediterrane planten. Snoeien kan in februari/maart of eventueel in de herfst. Was wel steeds je handen, want deze struik is giftig.

  • Zo plant je de Nerium oleander in een pot:
  • Zorg voor een ruime pot met afvoergaten en leg daar potscherven op.
  • Voeg onderin eventueel wat grind en kleikorrels toe om water vast te houden.
  • Gebruik Mediterrane plantengrond of GroenRijk terras- en kuipplantengrond.
  • Verpot jonge planten ieder jaar, oudere om de drie jaar.
  • In plaats van verpotten kun je ook jaarlijks de bovenste laag aarde vervangen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...