De stoere Zamioculcas!

De stoere Zamioculcas!

Wil je vooral van je planten genieten en niet teveel tijd besteden aan verzorging? Kies dan voor zo’n makkelijke Zamioculcas als kamerplant. Die mag zomaar een paar weken droogstaan. En ziektes hebben nauwelijks vat op hem. Een schitterende stoere plant, zonder ingewikkelde gebruiksaanwijzing. Dat is Zamioculcas ten voeten uit!

 

Zamioculcas, de plant van nu!

De Zamioculcas, ofwel Zamio, Zammy, Zamia-varen, Duinplant of Emerald-palm komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Afrika. Pas sinds 1996 is hij goed ingeburgerd in Nederland. En het is te verwachten dat zijn populariteit zal blijven stijgen. Door zijn gemakkelijke verzorging én door zijn schitterende looks. Zamioculcas heeft uitzonderlijk stevig blad, met een intense diepgroene kleur. Het lijkt wel of hij van moeder natuur een waxlaag heeft meegekregen, zo mooi glanst het blad. 

 

Verzorging van de Zamioculcas

Zamioculcas heeft dus bijzonder weinig water nodig. De grond mag twee tot vier weken droog staan. In de zomer mag je meer water geven, maar zorg er altijd voor dat al het vocht op gaat. Het geheim van zijn uitzonderlijke uithoudingsvermogen zit ‘m in de opslagcapaciteit in de bladeren. 

 

Helemaal Zen met Zamioculcas

De glanslaag zorgt er voor dat een Zamioculcas alles van zich af kan laten glijden. Ziektes of plagen hebben letterlijk weinig grip. Mocht de plant toch luis krijgen (check even of hij niet op de tocht staat), dan kan je hem gemakkelijk even afspoelen met een lauwe douche. 

Een zonnige of wat donkerdere plek is allebei goed. De Zamioculcas wordt gekweekt met weinig zon, dus laat hem daar eventueel rustig aan wennen. In de lente kan hij zelfs naar buiten. Ook dan gewoon even rustig laten acclimatiseren.

 

Super simpel Zamioculcas-succes

Dit vertelt je Zamioculcas: 

  1. Geel blad? Te veel water.
  2. Groeit te hard? Minder licht, minder water.
  3. Groeit niet? Meer licht, grotere pot of wat kamerplantenvoedsel.

 

Gele bladen kan je er dicht bij de stengel afhalen. Dat scheelt de plant energie. Daarna wel even je handen wassen, Zamioculas is licht giftig. De pot af en toe draaien zorgt voor gelijkmatige groei. Grappig feit: te snelle groei is eigenlijk het enige risico. Dan buigen zijn stengels door onder hun eigen gewicht. Niet té veel verwennen dus, is het devies. Fleur je studentenhuis of werkplek er dus maar mee op!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...