Bergthee: Groenrode kameleon

Bergthee: Groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze super-bodembedekker!  
 

Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine, witte, soms wat roze klokvormige bloemetjes. Vooral tijdens de herfst en een groot deel van de wintermaanden geeft bergthee je tuin of balkon volop kleur met in het oog springende oranjerode, roze of witte besjes tussen ovale frisgroene bladeren, die verkleuren naar dieprood. Tijdens de donkere dagen kun je bergthee zelfs binnen zetten voor een extra kleurige, winterse sfeer. 

 

Veelzijdige plant

Met bergthee kun je alle kanten op. Zet de breeduit boeiende plant in een pot, mand of lage schaal op je terras of balkon, of zelfs een aantal winterweken op een lichte plek in je huiskamer! Natuurlijk past zij ook prima in de volle grond. Bergthee valt extra op als je haar in een groepje bij elkaar zet, maar komt ook mooi uit tussen heide, hedera en hogere heesters als Skimmia, Viburnum en Pieris japonica. Zet Gaultheria procumbens in de zon of wat meer in de halfschaduw, bijvoorbeeld onder de bladverliezende heesters.

 

Zuur type

Als je met deze tips rekening houdt, blijf je jarenlang van bergthee genieten.

  • De heester houdt van humusrijke, lichtzure en wat vochtige en goed doorlatende grond. Voeg bij het planten in de volle grond een ruime hoeveelheid tuinturf toe, dan groeit zij extra goed.
  • Geef bergthee bij voorkeur regenwater en liever geen kalkrijk kraanwater. Daar houdt ze niet zo van.
  • Als je de plant een aantal weken binnen zet, geef haar dan vooral een lichte plaats en gelijk wat water, zodat de kluit licht vochtig is.
  • Snoeien is nauwelijks nodig. Lelijke takjes of uitlopers kun je na de winter in april wegknippen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...