Alvast voorjaar met de Japanse roos

Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze schoonheid aan haar sierlijke en grote, meestal helderrode, roze of zuiverwitte bloemen die wel wat op rozen lijken. Afhankelijk van de soort bloeit ze al in februari en gaat daar tot in april mee door. De grote donkergroene bladeren blijven ook in de winter glanzen. Er bestaan enorm veel gekweekte soorten. Velen kunnen wel drie tot zelfs vijf meter hoog worden en ongeveer anderhalve meter breed.

 

Ochtendhumeur

De Camellia japonica groeit traag, dus je kunt een jonge plant ook jarenlang op een bescheiden plekje kwijt. Al in de zomermaanden zie je nieuwe bloemknoppen aan de winter-groene heester verschijnen. De bloeiende Japanse roos houdt niet van vroege ochtendzon omdat de opengaande bloemen na nachtvorst dan kunnen beschadigen. Ook als het laat in de winter nog vriest kunnen haar bloemen bevriezen. Zet de plant daarom op een beschut plekje in wat lichte schaduw of halfschaduw. Je helpt haar met een licht zurige en goed waterdoorlatende bodem.

 

De beste omstandigheden

Met deze tips verzorg je de Japanse roos optimaal:

  • Deze heester houdt niet van droogte, maar ook niet van natte wortels. Houd de aarde tijdens droge periodes wel vochtig, het liefst met zacht water uit je regenton.
  • De plant heeft niet veel bemesting nodig, geef haar in de zomer eventueel wat kalkvrije organische mest.
  • De meeste gekweekte soorten zijn redelijk winterhard en wintergroen. Dek de gevoelige bloemknoppen bij strenge vorst wel goed af en zet planten in pot binnen op een koele plek.
  • Omdat de Japanse roos traag groeit, hoef je haar nauwelijks te snoeien. Knip direct na de bloei eventueel alleen wat uitstekende takken weg.

 

Zuur hoekje

Het geeft een mooi effect als je de Japanse roos plaatst tussen andere zuurminnende planten zoals Bergthee (Gaultheria procumbens), Rododendron (Rhododendron) en Skimmia (Skimmia japonica). Zo ontstaat er een mooie, groenblijvende plek in je tuin.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...