Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft fantastische blauwpaarse bloemen en grijsgroene bladeren. Met haar heerlijke geur trekt ze bijen en vlinders als een magneet aan.

 

De populairste lavendel

Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een vrij compact en sterk vertakt struikje met opstaande slanke aren vol heldere, paarsblauwe bloemetjes met een heerlijke geur: geen wonder dat het één van de meest gebruikte lavendelsoorten is. Deze dwergheester wordt ook wel echte lavendel, gewone lavendel of smalbladige lavendel genoemd. Ze groeit oorspronkelijk in Zuid-Europese landen op wat droge, rotsige bodem en werd al in de oudheid geteeld. De gecultiveerde 'Hidcote' bloeit vanaf juni tot augustus en haalt een maximale hoogte van 40 tot 50 cm, inclusief de hoge aren.

 

Wintergroene multitasker

Niet alleen de bloemen van echte lavendel hebben een heerlijke geur, ook de grijsgroene bladeren zijn aromatisch. Je kunt er het hele jaar van genieten, want de 'Hidcote' is goed winterhard en vaak ook wintergroen. Tijdens de bloeiperiode trekt zij opvallend veel vlinders, bijen en hommels aan. Ze staat prachtig in een pot op je terras, in een rotstuin, de moestuin én in de border of als laag haagje, bijvoorbeeld langs een zonnig pad. Plaats dan zo’n 4 tot 5 plantjes per meter. Als je een mooi bloemenveldje wilt aanleggen, denk dan aan zo’n 7 tot 9 planten per m².

 

Hints voor de 'Hidcote'

Veel onderhoud heeft je Lavandula angustifolia 'Hidcote' niet nodig:

  • Lavendel houdt van een lekker warme en zonnige plek, maar groeit en bloeit ook in de halfschaduw.
  • Plant de 'Hidcote' in neutrale tot iets kalkrijke, maar vooral goed doorlatende grond.
  • De mediterrane struik kan prima tegen droogte, maar laat bij lange droge periodes de grond niet helemaal uitdrogen.
  • Geef lavendel in een pot in het voorjaar wat extra voeding voor lavendelplanten.
  • Houd de plant compact door na de bloei de uitgebloeide aren weg te knippen. Eind maart kun je de struik goed terugsnoeien, maar knip zeker niet al het blad weg.

 

Nog meer kleuren

Verschillende gekweekte soorten Lavandula angustifolia 'Hidcote' hebben verrassende kleuren. Naast de soort met paarsblauwe bloemen, kun je ook kiezen voor de 'Hidcote Pink' met wat meer roze bloemen en de 'Hidcote White' met witte bloemen. Zo past lavendel echt overal!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...