Tuinfiesta met Echinacea purpurea 'Sombrero'

 Tuinfiesta met Echinacea purpurea 'Sombrero'

De Echinacea purpurea of rode zonnehoed herken je gelijk aan het grote hart en de wat hangende roze bloembladeren. De bloemen van de vrij nieuwe 'Sombrero'-serie hebben korte bloemstelen en extra grote bloemen. Zo’n zonnehoed mag zichzelf gerust 'Sombrero' noemen.

 

Krans van bloemblaadjes

Met de vroegbloeiende Echinacea purpurea of rode zonnehoed geef je jouw tuin een extra zomers tintje. De iets naar beneden hangende bloembladeren stralen als een krans om het bijen-aantrekkende bloemhoofd heen. Van oorsprong groeit deze plant in Noord-Amerika. Tegenwoordig zijn de gekweekte soorten ook hier populair. Een van de nieuwste varianten is de 'Sombrero'-serie. Dit zijn compactere, stevige planten, met kortere bloemstelen, veel vertakkingen en grote bloemen in felle kleuren. Ze staan prachtig in prairietuinen en borders en natuurlijk in een pot op je terras of balkon.

 

Allemaal kleurig

De verschillende soorten van de 'Sombrero'-serie hebben allemaal fantastische kleuren! Zo zijn de bloemen van de 'Sombrero Sangrita' eerst oranje, waarna ze naar rood verkleuren. Ook de bloembladeren van de 'Sombrero Adobe Orange' en de 'Sombrero Hot Coral' zijn oranje. Deze laatste is een zeer rijk bloeiende dwergzonnehoed met een hoogte van maar 25 tot 30 cm. De naam van de 'Sombrero Salsa Red' verraad al dat de bloemblaadjes knalrood zijn en de 'Sombrero Balsomblanc' bloeit met witte bladeren en een koperkleurig hart. Nog niet genoeg kleur? De bloemen van de 'Sombrero Special' zijn zelfs tweekleurig.

 

Het blijft feest

Echinacea purpurea 'Sombrero' bloeit in juli, augustus en september. Hij heeft weinig aandacht nodig. Als je deze tips volgt, krijg je er veel bloemen voor terug:

  • Zet de plant op een warme, zonnige plek in goed doorlatende grond. 
  • Echinacea kan prima tegen droogte en houdt vooral in de winter niet van natte wortels. In een pot heeft hij tijdens droge periodes wel wat water nodig.
  • Als je uitgebloeide bloemen wegknipt, kan er een kleine tweede bloei volgen.
  • Je hoeft deze planten in de winter niet extra te beschermen. De 'Sombrero' is prima winterhard.

 

Wintersilhouet

Als je de 'Sombrero' aan het eind van de bloeiperiode niet gelijk snoeit, kan de plant zichzelf uitzaaien. Bovendien genieten vogels nog van de lekkere zaadjes én vormen je bloemen nog maandenlang een mooi silhouet.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...