Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwouden van westelijk Afrika voor. De enorme plant groeit vaak als epifyt op andere bomen, die hij met lange luchtwortels helemaal kan verstikken. Bij jou thuis is de gekweekte soort gelijk een enorme blikvanger die zelfs tot het plafond kan doorgroeien. Tenzij je hem in toom houdt.

 

Glossy blad

Vooral de grote, groene leerachtige bladeren, die tot wel 50 cm lang kunnen worden, maken de Ficus lyrata zo’n opvallende plant. De wat verzonken, lichte nerven vormen een mooi contrast met het glanzende bladoppervlak. In het wild groeien er ook nog vijgen aan de takken van grotere bomen en draagt de Ficus lyrata onopvallende kleine bloemen, maar dat komt bijna niet voor onder woonkameromstandigheden. De plant houdt van een warm, tochtvrij plekje waar hij lekker wat indirect zonlicht kan opslurpen. 

 

Verwennerij

De Ficus lyrata houdt er van om af en toe verwend te worden. Houd je aan deze tips en hij geeft je er veel grote bladeren voor terug:

  • Geef in de zomermaanden regelmatig een beetje water, zodat de grond licht vochtig blijft. In de wintermaanden mag de bovenste laag wat droger aanvoelen.
  • Besproei de plant af en toe in de winter met water, vooral als hij dicht bij de verwarming staat of als je stof van de bladeren wilt halen.
  • Voeg in de lente- en zomerperiode eventueel maandelijks wat extra plantenvoeding bij het gietwater, vooral als de plant gele bladeren heeft.
  • Als je de Ficus lyrata vol, of wat compact, wilt houden, kun je hem in het voorjaar voorzichtig snoeien. Draag wel handschoenen, want het wondsap is licht giftig en kan huidirritatie veroorzaken.

 

Boom, breed of strak omhoog

Ficus lyrata wordt op verschillende manieren gekweekt. Zo kun je kiezen voor een volle plant met veel vertakkingen, een strak recht omhoog groeiende plant vol bladeren of voor een vioolbladplant op stam, waardoor deze Ficussoort er echt als een boom uitziet. Welke past het beste bij jouw interieur?

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...