De vrolijke verleiding van Dahlia

De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbare knollen, genieten we nu juist van de uitbundige bloemen. De Labella-kwekers hebben een collectie beauties gecreëerd met volle bloemen in heldere kleuren en verschillende maten. 

De Labella Dahlia’s

Roze, rood, oranje, geel, paars, wit of gemengd: de Dahlia-collectie biedt je volop keuze! Sommige soorten kregen ook nog de titel ‘fun’ mee omdat ze zo feestelijk zijn. Kies jouw favoriet:

  • Piccolo: Schattige minidahlia’s met een hoogte van zo’n 15 tot 17 cm. Perfect voor in borders of in bakken en potten.
  • Medio: Een Dahlia met een hoogte van 20 tot 25 cm waar je makkelijk een plekje voor vindt.
  • Grande: Deze cultivar wordt tussen de 30 en 40 cm hoog en heeft grote, niet doorhangende bloemen. 
  • Maggiore: Pronkplant die met een hoogte van 45 tot 70 cm extra opvalt.
  • Gigante: Een flinke dahlia die 55 tot 70 cm hoogte kan halen en mooi uitkomt in een grote pot.

Do’s voor je Dahlia

Als je goed voor je dahlia zorgt, kan ze een zomer lang bloeien tot wel in oktober. Let wel op de volgende tips:

  • Geef haar een plek in de zon. Zo groeit de plant het best en heb je veel bloemknoppen.
  • Zet je dahlia in voedzame, goed doorlatende grond.
  • Geef organische mest bij het planten en zodra de eerste bloemen open gaan. Als je een knol plant, geef dan mest zodra de eerste uitlopers boven de grond komen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen door direct onder de knop te knippen.
  • Laat de grond rond je dahlia niet uitdrogen, maar laat de wortels ook niet te nat worden.
  • Tijdens milde winters kan je Dahlia buiten overleven als je haar bij de voet afdekt met stro of jute. Je kunt de knollen ook uitgraven en in wat turfmolm laten overwinteren.

Haal haar binnen

Het is zonde om je Dahlia’s alleen buiten te laten staan. Knip gerust wat takken weg om te laten pronken in een vaas, maar wel net boven twee beginnende blaadjes. Zo bevorder je de bloei van nieuwe takken!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...